November 16, 2013

Rizskoch, madjarska torta od rize - Hungarian Rice Cake





Rizskoch je bio pravo malo otkrice za nas. Moji su veliki obozavatelji rize na mlijeku pa je ova jednostavna, ukusna i kremasta torta od rize postala jedna od rijetkih deserata koje cesto pravimo. 



Rizkoh, 
madjarska Torta od Rize

  • 1 salica rize okruglog zrna
  • 4 salice mlijeka
  • prstohvat soli
  • 30 g maslaca
  • 4 jaja
  • 5 zlica secera
  • 1 vanilin secer

Rizu, mlijeko i sol kuhajte na laganoj vatri. Mijesajte konstantno kako vam nebi zagorilo. Kada je kuhana, skinite sa vatre i dodajte maslac. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Od bjelanjaka istucite cvrsti snijeg. Zumanjke izradite sa secerom i vanilin secerom. Izradjene zumanjke rucno pomijesajte sa rizom i lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Kalup 23cm oblozite masnim papirom i istresite smjesu. Pecite oko 35 min na 175C. Ohladite i pospite secerom u prahu. Mozete posluziti i sa marmeladom ili lagano tucenim vrhnjem.
Dobar tek!




*** 

Rizskoch,
Hungarian Rice Cake



  • 1 cup arborio rice
  • 4 cups milk
  • pinch of salt
  • 30 g butter
  • 4 eggs
  • 5 T sugar
  • 1 sachet of vanilla sugar

Wash rice and cook it with milk and salt. Stir constantly, it can burn very quickly. When cooked, remove from heat and add the butter. Let cool on a room temperature. 
Whip egg whites. In a separate bowl mix the yolks with sugar and vanilla sugar until nice yellow and fluffy. Add the rice and slowly combine with spatula. Gradually add the egg whites. Prepare a 23 cm cake pan with parchment paper on the bottom. Pour in the mixture and bake for 35 min on 175C. Cool  at room temperature and decorate with a powder sugar. Serve alone, with marmalade or whipped cream. 
Bon Appetite.

** find us on FACEBOOK**


2 comments:

  1. Jako interesantan kolačić, volim rižu na mlijeku fino "začinjenu" sa vanilijom i malo cimeta kojega bih i ovdje stavila, isprobati ću recept !

    ReplyDelete