March 1, 2014

Gulerodsbrud / Guler Peciva


Ova super zanimljiva i u Danskoj vrlo popularna peciva privukla su me svojim nacinom pripreme i zdravim dodatcima. U nadoslo tijesto umijesi se ribana sirova cikla ili mrkva i dodaju suncokretove sjemenke, te se sve zajedno ugrubo zamjesi. Olili je isprobala verziju sa mrkvom a mene je zanimalo kakva ce ispasti sa ciklom. Ispala su sa roza sarama koje je pustila cikla i jako finog okusa.


Guler peciva
  • 50 g svjezeg kvasca 
  • 50 ml mlake vode 
  • 1 - 1,1 kg bijelog brasna  
  • 75 g secera  
  • 15 g soli  
  • 75 g omeksanog maslaca  
Za nadjev:
  •  2 jaja, malo izmutiti viljuskom  
  • 150 g suncokretovih sjemenki 
  • cca 300 g svjeze cikle, ociscene i naribane

Zamijesite tijesto. Kvasac rastopite u mlakoj vodi sa zlicicom secera. Ostatak secera i sol pomijesajte sa prosijanim brasnom. Kada kvasac nabubri, dodajte mu omeksali maslac te sve zajedno zamijesite sa brasnom. Prekrijte i ostavite na toplom da se tijesto udvostruci.

Kada se udvostruci, premijesite te napravite rupu u sredini. Dodajte naribanu ciklu, sjemenke i vilicom umuceno ili cijelo jaje. Zatvorite sastojke u tijesto te plasticnom spatulom/ tupom stranom noza ili necim slicnim 'izrezite' tijesto i na taj nacin grubo umijesite sastojke (pogledajte sliku). Napravite jednake hrpice i slozite na masni papir. Ostavite da se poduplaju i pecite na 200 C oko 10-12 min. Ne trebate dodatno premazivati peciva. 
Dobar tek!






** find us on FACEBOOK **

Ova peciva saljem kao ulaznicu za Ajme koliko nas je



4 comments:

  1. Baš neobična kombinacija ali rezultat odličan... mame ova peciva da ih probam :)

    ReplyDelete
  2. Ovo mi izgleda kao nesto sto cu sigurno probati :)

    ReplyDelete